Arkeologlar, Taş Devri insanlarının fermantasyon meyvesi yiyen hayvan fosillerini izlediği bir teoriyi dile getirdiler. Üzümleri keşfeden ve seven Paleolitik insanlar (ilk insanlardan yaklaşık 10.000 yıl öncesinde yaşıyorlardı), üzümlerin yağmalanmasına ve içeceği için hayvan kaynaklı deri torbalarını yabani üzümlerle doldurarak kendi versiyonlarını geliştirdiler. İçecek, bugünkü kadar sosyal yakınlaşma faydaları sağladığı gibi, muhtemelen de ilaç olarak kullanılıyordu.
Dünyada İlk Şaraplar
Arkeologlar, 60 milyon yıl öncesine ait üzüm asmalarını ortaya çıkardılar ve görünen o ki, şarapçılık insanlık tarihinde çok da kaydedilmesi gerekmeyen bir beceri idi. Çıraklık ve gayri resmi dersler yoluyla aile bireyleri tarafından nesilden nesle geçti. Şarabın ilk yazılı kayıtları İncil’in “Eski Ahit” kaynağında görünür ve Nuh Tufanı zamanında Nuh’un gemisine şarap yapmak için üzüm asması fideleri konduğundan bahseder.
Arkeologlar, Çin’in orta kesimindeki çanak çömlek parçalarında 9000 yıllık pirinç, bal ve şarap kalıntısı keşfettiklerinde, eski fermantasyonun açık bir kanıtı oldu. Dünyanın başka yerlerinde de üretilebiliyordu. Ortadoğu’da üzüm kalıntıları 7.400 yıllık kavanozlarda ve şarap reçinesi olarak düşünülen ağaç reçinelerinin bir kısmında bulunmuştu. 5.000 yıllık, I. Firavun (Akrep Kral) mezarlığında bulunan şarap özütü olan bir ilacın ise Mısır’da, gemi yapımında kullanıldıkları bile tespit edildi.
1867’de, Almanya’nın Speyer kentindeki bir bağ altındaki Roma taş lahitinin kazısında dünyanın en eski şarap şişesi bulundu. Şişe ve içeriği korunmuştu, yaklaşık M.S 325 tarihli şarap Almanya’nın Pfalz Tarih Müzesi’nde halen açılmamış halde sergileniyor.