Kış uykusu sadece hayvanlara mahsusu bir durum değil. Uzmanlara göre mevsimler değiştikçe günlerin uzunluğuna göre bizim hücrelerimizde değişiyor ve kış moduna geçiyor. İnsanların kış uykusu kendini depresyon, yorgunluk ve bağışıklık sisteminin zayıflaması olarak gösteriyor. Bunlara ek olarak motivasyon eksikliğiniz varsa, karamsar ve gerginseniz, fazla uyumak istiyorsanız, yorgun hissediyorsanız, başınız ağrıyorsa, iştahınız artış canınız özellikle tatlı istiyorsa kıştan fena halde etkileniyorsunuz demek. Ancak bu durumla baş edebilmenin yolları elbette var.
Kurtulmak Mümkün
Kış karamsarlığından kurtulmanın bazı yolları var. Örneğin ışığı bol tutmak. Solaryuma bile gidebilirsiniz ama etkisi kesin değil. Perdeleri açık tutun, hava kasvetli bile olsa dışarıda vakit geçirmeye çalışın. Aynı saatlerde uyuyup aynı saatlerde uyanmaya gayret edin. Protein eksikliği bağışıklık sistemini zayıflatır, yeteri kadar vitamin ve mineral alıp almadığınızı düşünün, en önemli konulardan biri bolca su için.
Hangi mevsim olursa olsun, ihtiyacınız yoksa bile, susamamışsanız bile bol bol su için. Egzersiz yapmaya gayret edin. Spor yapmak beyinde mutluluk hormonu olan serotoninin salgılanmasını sağlıyor. En azından günde bir saat yürüyün. Yani aslında sağlıkla yaşamak, sağlıkla beslenmek üzere verilen reçetelerin aynısına uyun. Vücudun bir de kimyasal takvimi var. Kış karamsarlığı bunlardan biri ama biraz hareketle takvim değişebiliyor.