14
Eki
2020

Güç Kaynağı Ne İşe Yarar?

Güç kaynakları günlük hayatta birçok yer ve işletmede karşılaşılan, çok yaygın şekilde kullanılan elektronik aletlerdir. Bu cihazların nasıl çalıştıklarını bilmek, ihtiyaç olması durumunda en doğru cihazın seçilmesi adına son derece önemlidir. Bir gemide yüksek voltajlı güce ihtiyaç varsa, ya da bir işletmenin elektrik kaynağı için büyük bir güce gereksinim duyuluyorsa, ya da en basitinden, telefon, bilgisayar gibi kişisel ürünleri şarj etmek için, bir güç kaynağına ihtiyaç vardır. Tüm bu alanlar ve kullanılan cihazların cinsi aynı olmadığından, bir güç kaynağında nelerin önemli olduğunu, elektrikli cihazlarınız için en iyi cihazın nasıl seçilebileceğini ve çok daha fazlasını bilmek önemlidir.

güç kaynağı

Güç Kaynağı Nedir?

Güç kaynağının jeneratör ile karıştırılmaması gerekir. Güç kaynağı, gelen elektriğin nasıl dönüştürülüp nasıl kullanılacağını belirleyen bir cihazdır. Jeneratörün amacı ise belirli miktarda elektrik enerjisini depo ederek, daha sonra kullanabilmektir. Güç kaynağı, kaynaktan gelen gücü istenen biçime ve voltaj miktarına dönüştürmek için kullanılır. Çeşitli ihtiyaç alanları ve seçenekler mevcut olduğundan, güç kaynağının seçilme kriteri, enerjiyi düzenlemek ya da gücü dönüştürmek gibi farklı isteklere ve ihtiyaçlara göre değişir. Güç kaynağını ve nasıl çalıştığını anlamak için, parçalarını ve çalışma şeklini bilmek faydalı olacaktır.

Güç Kaynağı Ne İşe Yarar?

Güç kaynakları, cihaz tipine bağlı olarak eklenen başka özellikler dışında, aynı özellik ve mantık çerçevesinde çalışırlar. Güç kaynaklarının voltajı artırması veya düşürmesi, gücü doğru akıma dönüştürmesi veya daha yumuşak çıkış voltajı için gücü azaltması gerekebilir. Bu işlevler, elektrik ihtiyaçları için ne tip bir beslemeye ihtiyaç olduğunun seçilebilmesine olanak tanıyacaktır. Çok fazla özelliğe sahip bir cihaz almak, gerekenden daha fazla masrafa neden olabilir, ancak bununla birlikte, tam olarak ihtiyaç duyulan özellikler karşılanmazsa, güç verilmek istenen cihazlara zarar verilebilir.

Güç Kaynaklarının Gerilim Üzerine Etkisi

Voltajın yani diğer adıyla gerilimin değiştirilmesi, güç kaynaklarının birincil kullanım şeklidir. Güç kaynağı, birlikte kullanıldığı cihazın türünden bağımsız olarak sabit bir çıkışa sahiptir. Aşırı yüklenmeyi önlemek için, güç kaynakları gerilimi düşürür veya tersine, aygıtın gereksinimlerine uyacak şekilde yükseltir. Güç kaynağından gelen çok fazla güç, bir cihaza ciddi şekilde zarar verebilir, ancak güç kaynağı yeterli voltaj sağlamazsa, cihaz olması gerektiği gibi çalışmayacaktır. Enerji değişimi, güç kaynaklarının ana görevidir ve teknik yapılarının büyük kısmı, gerilimi gerektiği gibi artırmak ya da azaltabilmek için kullanılan transformatör denen teknik aksamlara sahiptir.

Güç Kaynağını Oluşturan Aksamlar Ve Görevleri

Temel güç kaynakları birkaç parçadan oluşur. Bu bileşenler, cihazın voltajı yükseltmesine veya düşürmesine, gücü dönüştürmesine, güç israfına ve elektrik enerjisinin aşırı ısınmaya neden olmasını önlemeye yardımcı olur. Transformatör dışında, güç kaynağında yer alan voltaj regülatörü, fazla voltajı azaltır ve güç kaynağına takılı cihazlara zarar verebilecek yüksek voltaj dalgalanmalarını önlemeye yardımcı olur. Doğrultucu denen bir başka aksam ise, cihaza gelen gücü AC’den DC’ye dönüştürmek için kullanılır. Çünkü elektrik hattından gelen AC akımı, direk olarak cihazlarda kullanılmaya uygun değildir.

Share

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir