25
Ağu
2022

Erasmus Hakkında En Çok Merak Edilen 10 Soru Ve Cevabı

Erasmus Öğrenim Hareketliliği Nedir?

Erasmus öğrenim hareketliliği, yükseköğretim kurumu öğrencilerinin belirli bir akademik yıl içerisinde eğitimlerinin bir ya da iki dönemini Avrupa Birliği bünyesindeki bir ülkenin yükseköğretim kurumunda gerçekleştirmesidir. Halihazırda alınan eğitimin farklı bir ülkede devam etmesi gençler için önemli bir fırsattır.

Erasmus Staj Hareketliliği Nedir?

Üniversite öğrencilerine, iki akademik yıl arasında yaz aylarında veya (4. sınıfta başvurup kazanma şartı ile) mezun olduktan sonra Avrupa Birliği Üyesi ülkelerden birinde en az 2 ay en çok 12 ay uluslararası iş deneyimi edinme şansı sunmaktadır. Öğrencilerin beceri ve yeterlilik seviyesini yükseltmeyi, yabancı dil yeterliliklerini artırmayı, işgücü piyasasına aktif olarak katılmasını amaçlamaktadır.

Erasmusla Yurt Dışında Ne kadar Kalabilirim?

Erasmus programı, en az 3 ay en fazla 12 ay olarak belirlenmiştir. Erasmus zamanını fakültenin ikili anlaşması belirlemektedir. Gidilen okulda 3 aydan kısa bir süre kalınırsa erasmus programı tamamlanmamış sayılır. Erasmus staj hareketliliği ise en az 2 ay en fazla 12 ay olabilir.

Erasmus İçin Kaçıncı Sınıfta Olmak Gerekir?

Yükseköğretim kurumlarında; lisans, yüksek lisans, ön lisans ve doktora öğrencileri erasmus programına katılım sağlayabilirler. Öğrenimin ilk senesinde erasmusa gidilemez. Başvuru yapılabilir, en erken ikinci sınıfta erasmusa hak kazanılır. Staj hareketliliği ise en erken birinci sınıfın yaz döneminde yapılabilir.

Alttan Veya Üstten Dersi Olanlar Katılım Sağlayabilir Mi?

Alttan veya üstten dersi olanlar da elbette ki erasmus programına katılım sağlayabilirler. Mühim olan akademik ortalamayı tutturmaktır.

Erasmus İçin Yabancı Dil Sınavına Giriliyor Mu?

Erasmus programı için dil sınavına girmek mecburidir. Not ortalamasının da girilecek İngilizce sınavınında %50’lik kısmı alınır. Hesaplanan ortalamaya göre kontenjan durumuna da bakılarak öğrenciler yerleştirilir.

Erasmus Öğrenim Döneminde Kalacak Yer Nasıl Ayarlanıyor?

Erasmsuta kalınacak yeri üniversite ayarlamaz. Öğrenci daha önceden, eğer yurtta kalacak ise gerekli araştırmaları yapmalıdır. Anlaşmalı olarak gidilecek kuruma konaklama için bir başvuru gönderilir. Öğrenci uygun görür ise yurtlarda ikamet edebilir. Aksi takdirde kabul edilmez ise, öğrenci kendi imkanlarıyla kalacak yer ayarlamalıdır.

Erasmus İle İstenilen Ülkeye Gidilebilir Mi?

Fakülte ve bölüm hangi ülkeler ile anlaşmalı ise o ülkelere gidilebilir. İstenilen her ülkede erasmus yapma gibi bir durum söz konusu değildir.

Engelli Öğrenciler İçin De Şartlar Eşit Mi?

Engel sorunu teşkil eden öğrenciler için de şartlar hemen hemen eşittir. Hibe durumu daha kısıtlı olsa da belirli masraflar için daha fazla destek sağlanmaktadır.

Erasmus Öğrenim Hareketliliği Öğrencileri Ne kadar Hibe Alır?

Erasmus hibesi, giderlerin tümünü karşılamaya yeterli değildir. Öğrencinin yurt dışında ihtiyaç duyduğu ek giderleri karşılar düzeydedir. Hibe tutarları her sözleşme döneminde Avrupa Komisyonu ve Türkiye Ulusal Ajans tarafından belirlenir.

Share

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir