Yeni doğan bebeklerin hastalıklara yakalanmamaları için düzenli olarak ya da bir sefer olmaları gereken aşılar vardır. Bu aşılardan bir tanesi de DTB (Difteri, Tetanoz ve Boğmaca) aşılarıdır.
Dış dünya da bilinen milyarlarca bakteri, virüs ve mikrop bulunur. Bu mikropların ve bakterilerin birçoğunun insan vücuduna etkileri fazla değildir. Ancak yeni doğan bebekler bu etkilerden fazlaca zarar görebilirler.
Bu yüzden düzenli olarak ya da sadece bir kez yapılması gereken, bakteri ve mikroplara karşı bağışıklık sağlayan aşılar vardır.
Aşılar, o türe ait mikropların ya da bakterilerin zayıflatılmış halidir. Yeni gelişmekte olan bebek bağışıklık sistemi, vücuda aşı yoluyla enjekte edilen zayıflatılmış mikropları ve bakterileri tanıyarak, yok edilmelerini sağlar.
DTB Aşıları Neden Gereklidir?
Bazı besinlerin bağışıklı sistemini güçlendirdiği biliniyor. Aynı şekilde bazı hastalıklar için hazırlanan aşılar da, vücudun bağışıklık sistemini güçlendirir.
Vücutta bağışıklık sistemi olarak bilinen yapıda bulunan antikorlar, vücuda giren mikropları ya da bakterileri tanır ve bunların yok edilmesini sağlar. Daha sonra vücudun bağışıklık sistemi bu zararlı mikropları ya da bakterileri hafızasına kaydeder. Bir sonraki hastalıkta vücut bağışıklık sistemi bu zararlıları tanır ve kişinin hastalanmasına engel olurlar.