İnternet’e bağlı olan akıllı otomobil sayısının 2020 yılında 1,4 milyar olacağı tahmin ediliyor. Sürücüler için yeni teknolojiler sunan otomobiller online duruma geliyor, ancak bağlantıda kalmalarının bir dezavantajı var. Daha mobil araçlar, bilgisayar korsanları için daha kolay erişim anlamına geliyor. Siber dolandırıcıların hedeflerinde dizüstü bilgisayarı, akıllı telefonlardan sonra şimdi akıllı arabalar olabilir.
Akıllı Otomobiller Potansiyel Mağdur
Otomobiller internete gittikçe artan bir şekilde bağlandığında, siber güvenlik hackerları akıllı arabalara güç veren bu teknolojide şaşırtıcı sayıda güvenlik açıkları keşfediyorlar. Bilgisayar sistemlerinin siber suçlulardan korunması konusunda doğru uzmanlığa sahip olmayan otomobil firmalarının yarattığı bu zayıflıkların nelere mal olabileceğini düşünmek bile korkutucu.
Araçlarda telefon görüşmelerini, eğlence ve navigasyon kontrollerini ve bir Wi-Fi erişim noktasını etkinleştiren özellik Uconnect’de bulunuyor. İstismar edildiğinde, bilgisayar korsanları Uconnect’in hücresel bağlantısını kullanarak aracın IP adresini öğrenebilir ve ülkenin herhangi bir yerinden erişebilmeleri mümkün olabilir. Bu giriş noktasından yongaya erişebiliyor, donanım ve motorları yeniden yazdırabiliyor ve böylece motor ve fren gibi şeyleri devralacak kodlar ekleyebiliyorlar.
Araştırmacılar, bu zayıflıkları ortaya çıkaran başlıca etkenler olmakla birlikte, hain kötü hackerları yakalamadan önce bu sadece tehlikeli zayıf noktaları sömürmek için para kazanmanın bir yolu olabilir. Örneğin, bir hacker’ın bu güvenlik açıklarından kazanç sağlamak amacı ile uzaktaki birisini bulmak için bir otomobilin GPS’ini kullanması, arabanın bilgisayarına bir fidye tipi virüs yükleyerek belirli bir yere kadar çalışmaz hale getirmesi mümkün ve bunun sonucunda neler olacağını tahmin edebilirsiniz.
Ancak bunlar tabii ki varsayım, henüz bir vaka yok. Tespit edilen bu güvenlik zafiyetlerinin bir an önce kontrol altına alınması için çalışmalar sürüyor.