Bilimi anlamak yeterince zor, özellikle de aslında doğru olmayan bu kadar çok “gerçek” varken. Muhtemelen aşağıdaki gerçeklerin yarısından fazlasını duymuşsunuzdur.
Su Elektriği İletir
Bu bir bilim efsanesi olsa da, ekmek kızartma makinenizi banyoya yanınızda getirmeniz gerektiği anlamına gelmez. Şimşekli bir fırtınada yüzmemenizin nedeni suyun kendisi ile ilgili değildir. Saf su aslında yalıtkandır, yani elektriği iletmez. Tehlike, içindeki elektrik yüklü iyonlardan oluşan mineraller ve kimyasallardan kaynaklanmaktadır. Saf su elektrikle ilgili teorik olarak güvenli olsa da, gerçek dünyada bulmak neredeyse imkansız çünkü damıtılmış suda bile iyonlar mevcuttur.
İnsanlar Beyinlerinin Sadece Yüzde 10’unu Kullanır
Gizli beyin gücünün kilidini açma fikri bir film için çekici bir hikaye olabilir, ancak gerçek hayatta durum bu şekilde değildir. Efsanede rol oynayan bir gerçek, beyin hücrelerinin yüzde 90’ının nöronların hayatta kalmasına yardımcı olan “beyaz madde” olduğu ve sadece yüzde 10’unun düşünmekten sorumlu nöronların “gri maddesi” olduğudur. Ancak bu beyaz madde asla beyin gücü için kullanılamaz, bu yüzden beynimizin %90’ının boşa gittiğini iddia etmek, kabukları attığınızda fıstıkları boşa harcadığınızı söylemek gibidir. Herhangi bir fMRI taraması size birkaç kelime söylemenin bile beyninizin yüzde onundan fazlasını aydınlattığını gösterecektir.
Çin Seddi, Aydan Görülebilen Tek İnsan Yapımı Şeydir
İlginç bir şekilde, bu efsane en azından 1932’den bu yana var. Ripley’in “İnan ya da İnanma” karikatüründe Çin Seddi :”insanoğlunun en güçlü eseri, insan gözünün aydan görebileceği tek eser” olarak nitelendiriyordu.
Tabii ki, bu, bir makinenin aya inişinden neredeyse 30 yıl önceydi, yani iddia tamamen asılsızdı. Astronotlar, Çin Seddi’nin bile düşük irtifalar dışında uzaydan görülemeyeceğini doğruladı.
Bukalemunlar Çevrelerine Uyacak Şekilde Renk Değiştirir
Evet, bukalemunlar ışığın nasıl yansıdığını etkileyen kristaller içeren hücreleri gererek ve gevşeterek renk değiştirebilirler. Yine de çevrelerine uyacak şekilde herhangi bir renge dönüşemezler ve renk değişikliklerinin kamuflajla pek ilgisi yoktur. Bunun yerine, bukalemunlar kristalleri esas olarak iletişim için kullanır (koyu renkler, bir dişinin çiftleşmek istememesi gibi saldırganlığı işaret eder), aynı zamanda sıcaklık kontrolü (açık renkler ısıyı yansıtır). Bukalemunların donuk kahverengi ve yeşil “dinlenme renkleri”, değişene kadar çevreleriyle uyum sağlar, bu nedenle renk değiştirmeden önce aslında daha fazla kamufle edilirler.