27
Şub
2021

Çürük Diş Nedir? Tedavisi Nasıl Yapılır?

Dışarıdan alınan asitli gıdalar veya yiyeceklerin, dişlere uygun bakımın yapılmadığı zamanlarda ‘Diş Minesi’ olarak yüzey tabakasında çözünmeler meydana gelmeye başladığında Diş Çürümeleri meydana gelmektedir. Diş çürümelerine anlık müdahaleler yapılmadığı taktirde çürükler daha ilerleyebilir hatta çürük köke kadar ulaşarak kalıcı hasarlara neden olabilir.

Çürük Diş Nedir Tedavisi Nasıl Yapılır

Diş Çürüğü Tipleri

1. Koronal Çürükler, özellikle çocuklar ve yetişkinlerde sıklıkla görülmektedir. Bu diş çürükleri genellikle dişin en dış tabakasında veya dişlerin arasında oluşmaktadır.

2. Tekrarlayan Çürükler, daha önce yapılmış dolgular veya kuronlar çevresinde kısa süreli ve tekrarlayan çürükler oluşabilir. Bunun temel nedeni, bu açık alanların çürümeye yol açabilecek plakların toplanma eğilimi olmasıdır.

3. Kök Çürükleri, yaş ilerledikçe diş etleri çekilmeye başlar ve bunun sonucunda da diş kökleri açığa çıkar. Diş köklerini koruyacak bir mine tabakası olmadığından dolayı da bu alanlar çürümeye oldukça elverişlidir.

Diş Çürüğü Neden Oluşur?

Çürük dişin ortaya çıkma nedeni, çürüğün bulunduğu dişin yerine, boyutuna ve derinliğine göre değişebildiği gibi kalıtsal, cinsiyete bağlı olarak veya bir takım hastalık semptomlarının sonucunda da ortaya çıkması da olabilir.

Diş Çürüğü Belirtileri Nelerdir?

-Bir anda ortaya çıkan diş ağrısı

-Tatlı, sıcak veya soğuk içecekler içerken ya da yiyecekler yerden dişlerde oluşan hafif veya keskin ağrılar

-Dişlerin normalden daha hassas olması

-Diş yüzeyinde meydana gelen kahverengi, siyah lekeler

-Herhangi bir yiyecek ısırması ortaya çıkan ağrı

Yukarıdaki belirtilerle beraber diş çürüklerinin de ilerlemesi durumunda ağız kokularının oluşumuna zemin hazırlar. Ve çürük olan dişe zamanında tedavisi yapılmazsa çürük köke ulaşarak kalıcı hasarlara sebep olabilir.

Diş Çürüğü Tedavisi Nasıl Yapılır?

Çürüme daha yeni başlamış ve yüzeysel veya noktasal bir çürüme ise florür tedavisi uygulanmaktadır. Bu tedavide, bir diş macununun içerdiği florür miktarından daha fazla miktarda florür uygulanarak, dişlerin daha çürümesinin önüne geçilmiş olur.

Çürüklerin ilerlemiş olması durumunda ise çürüten bölge alınır ve ortaya çıkan boşluk sentetik dolgular ile kapatılır. Diş dolgusu, tıpkı diş bakımı gibi bakımının iyi yapılması durumunda yıllarca, bir sorun dahi teşkil etmeden kullanılabilir. Ancak diş dolgusu tedavisinde geç kalınmış, çürük köke kadar ulaşmış ise uygun görülme durumunda kanal tedavisi yapılarak, diş kurtulamayacak kadar kötü durumda ise dişin tamamı çıkartılarak çürüğün ilerlemesi engellenmiş olur.

Dişlerin Çürümesini Engellemek İçin Neler Yapılmalıdır?

-Günde en az iki defa dişler, diş etlerine zarar vermeyecek şekilde fırçalanmalı ve diş aralarındaki yemek artıklarını temizlemek için diş ipi kullanılmalıdır.

-Diş macunun florür içerikli olmasına dikkat edilmelidir.

-Asitli ve çok şekerli besinleri fazla içermeyen dengeli bir beslenme uygulanmalıdır.

-Diş fırçası, eskimeye başladığında ya da 3 ayda bir mutlaka değiştirilmelidir.

-Son olarak altı ayda bir olacak şekilde diş muayenesi yaptırılmalıdır.

Share

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir