30
Oca
2021

Ananas Yetiştiriciliği Nedir?

Ege, Marmara ve Akdeniz bölgelerinde hüküm süren ılık ve nemli iklim şartları ananas yetiştiriciliği için son derece elverişli olan bölgelerdir. Ananas en iyi şekilde, yoğun yağış alan bölgelerde yetiştirilmektedir. Aynı zamanda iyi bir hava nemi ve sulama koşulları sağlanması gerekmektedir.

Deniz kıyısına yakın yerlerde ve bunun yanı sıra iç bölgelerde de ananas yetiştirilmesi yapılabilmektedir. Ananas yetiştiriciliğinde sıcaklık ortalamasının 15-32 °C civarında olması gerekmektedir. Düşük sıcaklık olan bölgelerde ya da az güneş ışığı alan yerlerde ise sürekli gölge durumunda kalması zarar vermektedir.

Ananas derin bünyeli ve humusça zengin aynı zamanda iyi drene edilmiş topraklarda yetiştirilmesi daha iyi sonuçlar alınmasını sağlayacaktır. Hafif kumlu topraklarda ise daha erken verim alınması yanında başların küçük kalması ve verimin azalması v en önemli dezavantajı olarak karşımıza çıkmaktadır.

Ananas yetiştiriciliğinde tohum ile yapılan üretimde genellikle önceden fidelerin yetiştirilmiş olması gerekmektedir. Bunun içinde tohumlar Mart-Nisan aylarında saksı ekilme işlemi yapılmaktadır. Her saksıya 2-3 adet tohum ekilmesi gerekmektedir. Çimlenen tohumlardan 1 ya da 2 bitki saksıda bırakılır bununla birlikte gerekli bakım işleri yapılmaya devam edilmelidir. O yıl içinde geliştirilen fideler ertesi sene için yine Mart-Nisan aylarında saksıdan çıkarılarak toprağa dikilmesiyle işlem tamamlanmış olacaktır.

Ananas için en iyi dikim zamanı ilkbahar veya sonbahar zamanları olarak karşımıza çıkmaktadır. Fideler, 15- 20 cm derinliğe, ahır gübresi verilerek dikilmesi sağlanabilir. Toprak siyah polietilen ile kapatılır bununla birlikte daha sağlıklı bir ürün gelişmesine yardımcı olacaktır.

Ananas yetiştiriciliğinde damla sulama sistemi kurulmalıdır böylece daha iyi sonuçlar alınması sağlanacaktır. Ananas gelişme ve büyüme dönemlerinde çok fazla su isteyen bir bitki türlerindendir. Yetiştirildiği bölgelerde yaz aylalarından itibaren verilen suyu ile aynı zamanda kış mevsimi yağışlarının başlamasına kadar geçen dönemde düzenli ve yeterli miktarlarda su isteği olacaktır. Kış mevsiminde ise gerekli su genellikle yağışlardan sağlanarak elde edilmektedir.

Özellikle hasat döneminde ise yağışlar yetersiz kalırsa mutlaka sulama yapılması gerekmektedir. Ananas Susuz kalırsa bitkilerde verim ve kalite düşmesi görülecektir.

Share

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir