İnsanın Yaşına bağlı olarak ilerleyen dönemlerde hücre yıpranması gibi durumlar yaşanabiliyor. Hücre yıpranması ise her yaş döneminde farklı evrelerde gerçekleşiyor.
O nedenle buna bağlı olarak belli yaş dönemlerinden itibaren check- up taramasına katılmaya başlamalısınız. Tıpta genelde 20’li yaşar, 40’lı yaşlar ve 50’li yaşlar olmak üzere 3 grupta check-up uygulanır.
Genelde bu check- up programı tıp da belli kalıplar halinde yaşlara göre kategorize edilir fakat bireyin ailesinde belli hastalıklar seyretmişse ve birey bazı hastalıklar için risk taşıyorsa daha ileri tetbikler gerekebilir.
Bunun yanında hastalığın vücutta varlığına göre de daha ayrıntılı tedavi yöntemlerine başvurulabilir.
Yaşa Göre Check -Up Nasıl Yapılmalıdır?
20’li yaşlarda eğer ailede herhangi bir hastalık öyküsü yaşanmamış ise kan şekeri, karaciğer fonksiyon testi, böbrek fonksiyon testi ve kandaki kolestererol değerleri gibi kan tahlileri yapılması gerekir.
Bununla beraber idrar tahlilleri, viral testler, gizli kan araştırmaları gibi değerlerler hesaplanır. Gerekli olduğunda ise akciğer grafisi, meme ultrasonu ve elektrokardiyografi gibi radyolojik tarama da yapılmalıdır.
40’lı ve 50’li yaşlarda bu araştırmaların yanında radyolojik taramalara daha fazla yoğunluk gösterilir. Ayrıca yaşın ilerlemesine paralel hormon ve efor testleri de uygulanır.